Erik Van Muiswinkel Hoofdpiet

Erik van Muiswinkel kroop weer in de huid van Hoofdpiet: ‘Kippenvel’

Voor een nieuwe serie mocht Erik van Muiswinkel (60), na ruim vijf jaar, weer even in de huid van Hoofdpiet kruipen. En dat zorgde voor ‘een kippenvelmomentje’, zo vertelde hij vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

‘Het voelde alsof ik even in een tijdmachine had gezeten. Vroeger mocht ik natuurlijk elk jaar als Hoofdpiet mijn troepen toespreken. Al die herinneringen kwamen weer terug.’

Erik van Muiswinkel stopte als Hoofdpiet

De cabaretier stopte in 2016, samen met zijn collega Jochem Myjer, na twintig jaar als Hoofdpiet in Het Sinterklaasjournaal. De reden? Ze vonden dat de kleur van Piet niet snel genoeg veranderde. Waar RTL datzelfde jaar al afscheid nam van de zwart geschminkte Piet, wachtte de NTR daar nog drie jaar mee.

De Staff van Sinterklaas

Van Muiswinkel vertolkt nu de rol in de YouTube-serie De Staff van Sinterklaas. Deze serie is gemaakt samen met Jerry Afriyie, voorman van actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Alle Pieten in de nieuwe serie hebben een warme, door de Spaanse zon gekleurde teint. De pakjes worden bezorgd met een speciale gouden, universele sleutel, waardoor de schoorsteen, en daarmee dus ook de roetvegen, verleden tijd zijn.

‘Zwarte Piet is 19-eeuwse karikatuur’

De cabaretier is blij dat in de meeste steden de zwart geschminkte Pieten tot het verleden behoren. ‘Het gaat erom dat de Pieten er feestelijk uitzien’, stelde hij op Radio 1. ‘De nieuwe kleur maakt voor de kinderen, voor de sfeer van het feest en voor de eventuele herkenbaarheid waar tegenstanders altijd op wijzen helemaal niets uit. Het feest werkt net zo goed zonder die 19e-eeuwse karikatuur die we eerst hadden.’

Toch is Van Muiswinkel nooit gestopt met het kijken naar het Sinterklaasjournaal. Hij is dan ook vol lof over zijn opvolger, Niels van der Laan: ‘De Hoofdpiet die er nu rondloopt is geniaal.’ De YouTube-serie De Staff van Sinterklaas is iedere maandag, woensdag en vrijdag te zien.

Bron: ANP | Beeld: ANP