Column Marcvanderlinden

Column Marc van der Linden – Wat in de pub niet mocht, regelde WA op school

Het Atlantic College in Wales zegt u waarschijnlijk wel wat. Het was de school waar Willem-Alexander zijn middelbareschooltijd afrondde en waar hij nog vaak over praat. Zijn eigen dochters mochten er ook heen, maar wilden aanvankelijk niet. Nu gaat Alexia eind augustus echter toch. In 1962 werd de school opgericht door de Duitse pedagoog Kurt Hahn, die eerder de beruchte Gordonstoun School in Schotland had opgericht. U leest het goed: de school waar prins Charles de ongelukkigste tijd van zijn leven had, had dezelfde oprichter als de school waar onze Willem-Alexander misschien wel de beste tijd van zijn jonge jaren beleefde. Hahn was met de jaren milder geworden en had de harde (lees: Duitse) orde en tucht, waar Gordonstoun haar afschrikwekkende reputatie aan te danken heeft, afgezworen. Zoals het was toen prins Philip en prins Charles er zaten, zo is het niet meer. Een groot misbruik­schandaal, waarbij één leraar veroordeeld werd wegens ontucht en diverse anderen ontslagen werden, maakte daar een einde aan. Ik kan me niet voorstellen dat prins Constantijn en prinses Laurentien hun zoon Claus-Casimir naar Gordonstoun zouden hebben gestuurd als het nog steeds ’de hel op aarde’ was, zoals Charles het noemde.

Hahn richtte begin jaren zestig nieuwe scholen op in zijn zoektocht naar vreedzame oplossingen in een naoorlogse wereld die werd verscheurd door politieke, raciale en economische verdeeldheid. Met een aantal collega’s realiseerde Hahn zich hoeveel er gedaan zou kunnen worden om de vijandigheid van de Koude Oorlog te overwinnen als jongeren uit verschillende landen op gelijke voet samengebracht zouden kunnen worden. Hij had een college voor ogen voor studenten die geworteld waren in hun eigen culturen, maar ontvankelijk genoeg waren om van anderen te leren. Leerlingen uit alle landen waren welkom. De studenten zouden puur op verdienste en potentieel worden geselecteerd, ongeacht ras, religie, nationaliteit en achtergrond.

Elisabeth van België rondde er kortgeleden haar middelbareschooltijd af en onlangs werd bekend dat kroonprinses Leonor van Spanje ook naar Wales zal gaan. Willem-Alexander heeft duidelijk aan alle hoven reclame gemaakt voor de school, de eerste plek waar hij zich echt vrij voelde en – ook belangrijk – één met de groep. Hij kon er zijn eigen leven leiden, zonder bemoeienis van zijn ouders, en bouwde al snel een eigen netwerkje op waarmee hij vaste klant werd bij de tabakswinkel, de lokale theesalon en het gokkantoor. Want hoewel zelfs een biertje in de pub verboden was, mocht hij wel een gokje wagen. En met dat bier kwam het ook wel goed. De prins had namelijk met zijn ’oom’ Freddy Heineken afgesproken dat er geregeld wat kratten met de beroemde groene flesjes werden bezorgd. Kijk, dan word je snel populair op school.