Column Marcvanderlinden

Column Marc van der Linden – Llantwit Major is oersaai

Onze koning weet dat zijn tweede dochter Alexia in goede handen is nu ze is begonnen op Atlantic College in Wales, waar hij ook op heeft gezeten. Wellicht kan hij zich nog herinneren hoe hij zich voelde toen hij destijds, na het uitzwaaien van zijn ouders, in zijn blauwe jackje de ophaalbrug overliep en er nu echt alleen voor stond. Ver weg van Nederland, zijn vrienden en al het andere dat zo vertrouwd voor hem was. Misschien ook wel opgelucht omdat hij voorlopig geen gedoe meer zou hebben, thuis ten paleize. Beetje bij beetje is in de jaren daarna duidelijk geworden dat het met de toenmalige kroonprins verkeerd leek te gaan en dat men daarom voor een buitenlandse school had gekozen. In die jaren leed prins Claus aan depressies en beleefde Beatrix haar eerste jaren als koningin. Een lastige of soms ronduit onhandelbare puber werd haar gewoon te veel. Eerst leek prins Bernhard met succes een oplossing te hebben gevonden door zijn kleinzoon na schooltijd bij zijn vriend Hans Teengs Gerritsen in Wassenaar zijn huiswerk te laten maken. Willem-Alexander was gek op die oorlogsheld en had zoveel respect voor hem dat hij trouw deed wat school hem had opgedragen, om daarna nog een sigaretje te roken en samen met ’oom’ Hans te klagen over de leraren en leraressen en scholen in het algemeen.

Daarna kwam er echter een tijd dat hij steeds minder vaak naar Wassenaar ging en steeds weer manieren vond om zonder zijn beveiligers het paleis uit te gaan. De koningin had er slapeloze nachten van en op school ging het al helemaal niet meer. Atlantic College was een gouden greep. Het is een school die veel vrijheid geeft, maar haar leerlingen vooral ook tot socialere mensen maakt. Ze moeten veel samen ondernemen in de zogeheten buitenschoolse activiteiten, maar zich ook sociaal ontwikkelen. Willem-Alexander was lid van het drenkelingenreddingsteam, werd verliefd, kreeg er vrienden en maakte zich populair in het nabijgelegen dorpje Llantwit Major, vooral bij de plaatselijke middenstand. Een vriend van mij was er onlangs en vond de natuur prachtig en de mensen vreselijk aardig, maar de rest oer- en oersaai. ’Zelfs de plaatselijke prostituée is daar vast nog maagd’, voegde hij er lachend aan toe. Als die er al is…

Ik denk dat prinses Alexia niet naar Atlantic College móest, zoals destijds haar vader. Ik zeg nadrukkelijk denk, want weten doe ik het niet zeker. Maar de keren dat ik haar zag, kwam ze nogal verlegen over. Ze was van de drie dochters altijd degene die poseren voor zo’n zestig fotografen in de tuin van Huis ten Bosch zichtbaar het engst vond. Ze zocht vaak haar moeders hand of vaders arm op met al die vreemden om haar heen. Maar ik ken ook de TikTok-filmpjes waarop ze met vriendinnen ongedwongen danst en hoorde haar ooit een liedje van Alicia Keys zingen, wat ze fantastisch deed. Ze heeft de moeilijkste plek in het gezin van de koning: de reserveplek. Aan de ene kant je eigen leven moeten inrichten en aan de andere kant de komende tien jaar, minimaal, beschikbaar blijven voor de troon. Twee jaartjes voor haarzelf, ver van huis, zullen heimwee opleveren, maar ook nieuwe ervaringen. Er komt een andere Alexia terug. Dat weet ik zeker.