Column Patty Brard

Veel Nederlanders komen naar Ibiza om een groot gedeelte van het jaar hier te verblijven. Nu kan je hier lekker niets doen en alleen maar genieten als je het je kunt permitteren, maar het is zo leuk als je mensen ontmoet die zich dat inderdaad kunnen permitteren, maar vervolgens geheel belangeloos toch wat gaan ondernemen en daarmee iets betekenen voor het eiland. Zoals Indira. Indira is een gezellige Amsterdamse die eenmaal op Ibiza wel zag dat Spanjaarden heel anders met honden omgaan dan wij gewend zijn. Hoewel er ook in Nederland nog steeds mensen zijn die hun hond gewoon ergens aan een boom langs de snelweg achterlaten als ze niet meer weten wat ze ermee aan moeten. En verbazingwekkende verhalen van honden in overhitte auto's hier blijven ook nog steeds aanhouden.

Maar in Spanje is alles nóg een graad erger. Daarom startte Indira een stichting, genaamd www.all-animalsibiza.nl, waarmee ze in samenwerking met een lokale dierenarts dieren in nood uit hun lot bevrijd. Het betreft veelal honden en katten. Indira vroeg mij via een gemeenschappelijke vriendin van de week om hulp. Ze wilde me graag laten zien ze doet en omdat ze thuis al helemaal vol zat, gingen we naar een hondenpension waar ze haar graag tijdelijk helpen honden op te vangen voordat ze geadopteerd worden. Indira had net bij een oude Spaanse baas vier honden uit een kooi bevrijd die hij voor de jacht gebruikte. Een keer per dag werd er eten in de kooi gegooid, dus wie het eerst kwam, wie het eerst maalde en de rest had pech. Inmiddels had ze de sterk vermagerde honden naar de dierenarts gebracht om van vlooien, teken en doorligplekken te worden bevrijd en nu wachten ze in de opvang op adoptie. Ik ging stuk van verdriet!

Nou weet ik dat ik nogal overdreven met mijn Bibi en Lulu omga, die gaan echt vaker naar de kapper dan ik en liggen ’s nachts heerlijk tussen ons in, het liefst in een vers opgemaakt bed! Maar als je zo’n lieve, lieve schat van een hond, waarvan je de ribben kunt tellen, zijn koppie op je schouder ziet leggen en daar niet meer vandaan voelt gaan, weet je dat je te maken hebt met een hond die van zijn ongeveer twaalf levensjaren niet een keer liefde heeft gevoeld. Ik weet het, ook bij ons zitten de asiels vol, maar ik woon hier en dus doe ik dingen op Ibiza waar ik kan. Bovendien betreft het hier allemaal honden die het ongeluk hebben gehad hier geboren te zijn en terechtgekomen zijn bij een baas die niet weet wat hondenliefde is. Het zijn dus absoluut geen agressieve of uit huis geplaatste honden, maar gewoon honden met heel veel pech.  Sam, uit mijn verhaal hierboven, is inmiddels geadopteerd, maar wil jij Bimba, Bobo of Truusje een warm huis geven, neem dan contact op met www.all-animalsibiza.nl.

Je kunt ook doneren als je Indira en de honden wilt steunen. Dank je wel!!

 

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen