Column Patty

Het altijd zo vrolijke Ibiza is in rouw gedompeld. Ik kan hier wel lekker rustig op mijn berg zitten, maar er is ook nog een partygedeelte op dit eiland en daar vervulde muzikant Avicii, een van de meeste gevierde dj’s ter wereld, een hoofdrol. Avicii is niet meer, hij overleed afgelopen week op 28-jarige leeftijd. Ondanks de enorme populariteit die deze jongen genoot, was hij ruim twee jaar geleden gestopt met optreden. Hij deed hier op Ibiza in discotheek Ushuaïa zijn laatste optreden. Bloednerveus, zoals hij voor elk optreden was. Hij stopte dan ook met toeren omdat hij de paniekaanvallen voor zijn optredens niet meer aankon.

Zijn overlijden was wereldnieuws en in Nederland bracht de Utrechtse stadsbeiaardier Malgosia Fiebig een ode aan de Zweedse dj. Vanaf de Domtoren klonken de nummers Wake me up, Without You en Hey Brother. Hier op het eiland heeft iedereen het nu alleen maar over de te vroeg overleden Zweedse Tim Bergling, zoals Aviciii echt heette.

Ik vraag me al een paar dagen af hoe zijn ouders zich voelen. Zo jong, zo succesvol en helemaal op, die jongen kon niet meer. Ik heb vandaag de documentaire over Avicii bekeken op Netflix en heb al de hele dag een rotgevoel. Waar waren die ouders? Waar waren zijn vrienden? Natuurlijk begrijp ik dat de show door moet gaan, dat je je publiek niet in de steek kunt laten en je je geen financiële debacles kunt permitteren. Maar toch had iemand moeten ingrijpen.

Die jongen was een briljante, gedreven muzikant, hij ging maar door, takelde lichamelijk helemaal af, werd bij ziekte elke keer opgevijzeld in ziekenhuizen met paardenmiddelen, tot heroïne aan toe, zodat hij toch het podium op kon. En dat terwijl hij ook nog eens elke keer zijn zenuwen wegdronk voordat zijn show begon. Roofbouw is er op dat kind gepleegd. Hij smeekte of hij niet meer hoefde op te treden en werd door niemand gehoord.

Totdat hij er in maart 2016 zelf mee kapte. Hij vertrok naar Madagaskar en daar zag je hem opknappen, op het strand met een gitaartje. Lekker scheuren op een quad. Even was hij weer de jonge jongen die van het leven kon genieten zoals jonge jongens dat horen te doen. Hij maakte nog wel muziek en produceerde nog wel voor andere artiesten, maar die slopende tournees hoefden niet meer.

Hij heeft nog maar paar jaar van die verlate jeugd kunnen genieten. Zijn ouders, twee zusjes en broer moesten afgelopen weekend afreizen naar Oman om de overleden dj op te halen. Ibiza is in diepe rouw en ik begrijp er helemaal geen snars van. Was er dan echt helemaal niemand die deze jongen tegen zichzelf en de showbusiness kon beschermen?

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen