Patty Brard

Column Patty

Eenieder die mij op Instagram volgt, zal op mijn Stories zien dat ik mijn schaarse vrije tijd graag in de sportschool doorbreng. Nou ja, ’graag’, het is een noodzakelijk kwaad dat ik zo aangenaam mogelijk probeer te maken. Ik probeer het als een uitje te zien met mijn man of een vriendin. Van de week dacht ik na het sporten eens lekker gebruik te maken van zwembad, sauna en bubbelbad, dus hadden mijn vriendin en ik badkleding meegenomen.

In het zwembad werd aan de zijkanten van het bad les gegeven aan kleuters, en ik heb me kostelijk vermaakt om die boefjes. Op naar de sauna boven in het gebouw van Health City. Eerst even lekker gedoucht voordat we de stoomcabine betraden, bankjes afgespoeld met de tuinslang, wisser erover, bovenkant badpak omlaag en genieten maar. Heerlijk. Daarna een ijskoude douche en het bubbelbad in. Daar komen nog twee andere mensen in. Eén ervan is een wat oudere, voluptueuze vrouw, die naast mij probeert te komen zitten. Ik heb nooit zo’n zin in contact op dergelijke momenten, dus ik verplaats me naar de andere kant van het bad. De vrouw verlaat het bad. Twee minuten later komt de ’sportschoolpolitie’ met het schaamrood op de kaken ons uit het bad manen, want er was een klacht binnengekomen dat wij badkleding droegen en wij moesten toch echt bloot. Die vrouw had dus de moeite genomen om uit het bad te stappen en twee etages naar beneden te lopen, om iemand naar boven te sturen om mij uit het bad te halen in mijn tijgerbadpakje van H&M. Waar maak je je allemaal druk om in het leven?, vraag ik me af. Ik heb de sauna-etiquette er eens op nageslagen en dan blijkt dat naakt als praktischer en effectiever gezien wordt, want het vrijkomende zweet verdampt meteen in plaats van in je badpak te gaan zitten. Ook vindt men het hygiënischer, omdat je de bacteriën die vrijkomen bij hitte meteen afspoelt onder de douche en ze zo niet de kans krijgen zich te vermenigvuldigen als je er nog een keer ingaat. Je mag wel op een handdoek gaan zitten in de sauna die het zweet opvangt. Alsof daar geen zweetbacteriën in gaan zitten die je de volgende ronde weer meeneemt. Maar bovenal: waarom doe je zoveel moeite om mij te verplichten in mijn nakie te lopen? Jaren geleden was ik met een andere vriendin in een sauna in Almere. Ik weet nog goed dat ik naast haar op de warme tegeltjes van een Osmaans bad lag te genieten. Naakt, op een handdoek. Al gauw schoof er een man naast ons aan en na een minuut stilte sprak hij  zonder enige gêne de legendarische woorden: ’Hier heb ik nou mijn leven al van gedroomd, naakt naast Patty Brard liggen!’

Ik was sprakeloos. Mijn vriendin kreeg de slappe lach, maar begreep heel goed dat ik het complex onmiddellijk wilde verlaten. Hele dag verpest. Sindsdien heb ik enorme moeite met naaktlopen. Bacteriën of niet, ik hou van een badpakje. Het levert een hoop minder gestaar en gedoe op. Tot van de week dus. Toen moest het badpak uit of ik eruit. Ik wil deze mevrouw hierbij nog even bedanken voor haar sympathieke heldendaad en beloof haar bij deze plechtig dat ik voortaan alleen nog thuis in de stoomcabine en het bubbelbad stap. Naakt! Omdat daar niemand kan staren of klagen.