Column Marcvanderlinden

Column Marc van der Linden – De boot van de koning

Prinses Beatrix was toen ze afgelopen week voor het eerst sinds maanden weer in het openbaar werd gezien bijna nog blijer dan de kinderen die bij die gelegenheid in de speeltuin mochten spelen. De prinses gaf bij haar troonafstand al aan dat ze graag een rol wilde blijven vervullen in de monarchie, zolang ze nog gezond en fit was. Net zoals haar ouders dat hadden gedaan zolang ze nog konden. Juliana trok zich in 1998 terug uit de openbaarheid en overleed in 2004. Bernhard stierf enkele maanden later, maar had tot Juliana’s dood nog een redelijk volle agenda, al waren dat vooral ontmoetingen op paleis Soestdijk. De prins was toen 92 jaar en dus bijna tot het einde actief.

Wat dat betreft een mooi voorbeeld voor Beatrix. Maar sinds de coronapandemie kan ze maar weinig doen. Allereerst omdat de koning van zijn familie eist dat ze zich strikt aan de regels van de regering en het RIVM zullen houden. En natuurlijk ook omdat hij als bezorgde zoon wil voorkomen dat zijn moeder deze voor bejaarde mensen levensgevaarlijke ziekte zou krijgen. Dus zolang er geen vaccin is, zal prinses Beatrix meer thuis moeten zitten dan haar lief is. Toen ze zelf koningin was, hanteerde Beatrix ook strikte regels voor haar familieleden. Ze wilde dat die als serieuze, hardwerkende mensen bekendstonden en dat waren ze in de meeste gevallen ook. De jongere generatie moest ook wel, want die waren verantwoordelijk voor hun eigen inkomen. De zussen van koningin Beatrix konden nog leven van de erfenis van hun grootmoeder, koningin Wilhelmina, en van de jaarlijkse toelage die ze van hun moeder kregen, die begin deze eeuw op ruim een ton uitkwam. De prinsessen Irene, Margriet en Christina hoefden daardoor nooit een betaalde baan te zoeken en konden zich ook meerdere huizen veroorloven.

Dat de Oranjefamilie rijk is, is algemeen bekend. Toch stond de toenmalige koningin erop dat die rijkdom niet te zichtbaar mocht zijn. Met andere woorden: jetsetgedrag was voor haar zoons, neven en nichten uit den boze. Onze koning heeft daar minder moeite mee, al zien we de koninklijke familie nog altijd niet op plekken als Monaco, waar flessen champagne duizenden euro’s kosten en kaviaar wordt gegeten alsof het broodjes kaas zijn. Maar de vakantievilla van de koning ligt wel vlakbij Porto Cheli, wat gerust de goudkust van Griekenland genoemd kan worden. Door de mediacode kunnen Nederlanders niet zien wat de Oranjes daar zoal doen, maar wat de buitenlandse media daarvan tonen is niet schokkend. Toch viel het bij velen verkeerd dat de koning een nieuw ’bootje’ heeft dat volgens de catalogus tussen de anderhalf en twee miljoen zou hebben gekost. Is dat een verkeerd signaal in een tijd dat velen onzeker zijn over hun baan en de regering met 100 miljard moet bijspringen om de economie en de inkomens van velen te redden? Het is op een ongelukkig moment in het nieuws gekomen wellicht. Maar de boot werd al lang voor de coronacrisis besteld. De Wajer 55 is bovendien een Nederlands product – deze boten wordt in Friesland gemaakt – en zorgt dus hier voor werkgelegenheid. Bovendien wordt mede dankzij de koning de boot ook internationaal steeds meer verkocht. Er kunnen er maar 40 per jaar gemaakt worden en momenteel is er een wachtlijst van minimaal een jaar. Daar kan toch niemand op tegen zijn…