Erik de Zwart

Riskeert Erik de Zwart zijn radiomiljoenen?

Erik de Zwart verdiende miljoenen in de radiowereld, maar die zet hij nu op het spel. De treinfanaat rolt een wereldwijd platform uit over zijn geliefde ’ijzeren paard’. Erik, die in zijn achtertuin zelfs een complete modeltreinbaan bouwde, hoopt wat te verdienen aan zijn hobby. Maar... is deze investering niet te riskant?

Erik de Zwart werd multimiljonair als mede-oprichter van Radio 538. Ook presenteerde hij de Nederlandse Top 40 op televisie en tot drie jaar geleden was hij programmadirecteur bij Radio Veronica. Zijn dochters wacht later dus een riante erfenis… ‘Nou, wat betreft die erfenis, ik ben van plan heel oud te worden. Of ik heb het tegen die tijd opgemaakt’, lacht hij. ’Ik heb een dure hobby, treintjes, en daar ben ik een tv-station over begonnen, het Netflix voor de treinliefhebber. We zijn nu een paar maanden bezig’, laat Erik aan Weekend weten.

Duizenden uren aan inhoud

Zijn streamingplatform 24Trains.tv is gericht op 160 landen en beschikbaar in drie talen. ‘Vroeger had je startpagina.nl, dit is de volgende stap. Je vindt er alles over treinen, zoals video’s, boeken, tijdschriften; inhoud van over de hele wereld. Ik wil ook heel graag Rail Away van de EO hebben. We hebben er inmiddels vele duizenden uren aan inhoud op staan, te streamen via de telefoon met Chromecast en Apple TV. Het is dus niet zomaar een kanaaltje’, vertelt hij.

Kijkcijfers

Toegang tot Erik’s platform kost een tientje per maand, net als Netflix. ‘Het gaat eigenlijk prima. Ik wist van tevoren dat het nooit Goede Tijden, Slechte Tijden zou inhalen qua kijkcijfers, hoewel de EO het goed doet met Rail Away. Maar als we het mondiaal bekijken – er zijn 50 miljoen treinliefhebbers – dan is het een ander verhaal. We adverteren behoorlijk.’ De Zwart hoopt zijn investering niet te verliezen. ‘Het is niet de bedoeling om mijn geld te verbranden. Ik investeer zelf, maar het mooie van deze tijd is de wereldwijde aanpak. Mensen in bijvoorbeeld Duitsland, Amerika en Engeland kunnen ook een abonnement nemen.’

Lees ook:

Gerard Joling verrast volgers met nieuwe look

De pijn van Miss Montreal: ‘Ik zeg elke dag tegen mijn vriend dat ik van hem hou’

Berget Lewis onthult: ‘Ik wil trouwen’