Igone de Jongh

Onderscheiding voor Igone de Jongh na allerlaatste voorstelling

Danseres Igone de Jongh (39) heeft gisteravond afscheid genomen van Het Nationale Ballet. Na afloop van haar allerlaatste voorstelling kreeg ze de Frans Banninck Cocqpenning , een onderscheiding van de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema reikte hem haar uit wegens haar grote verdiensten als eerste soliste bij Het Nationale Ballet en haar bijdrage aan de Nederlandse dans als geheel.

Igone, opgeleid aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam en The Royal Ballet School in Londen, begon in 1996 bij Het Nationale Ballet. Na zeven jaar had ze het gebracht tot eerste soliste en muze van Hans van Manen. Igone noemde Het Nationale Ballet onlangs ‘het mooiste gezelschap van de wereld’. Het vertrek ‘voelt vreemd, maar tegelijkertijd ook goed om te vertrekken op het hoogtepunt. Ik vind het fijn om straks als zelfstandig danseres onafhankelijk invulling te geven aan de laatste jaren van mijn carrière’.

Bij de laatste voorstelling was een hele rits bekende Nederlanders zoals Wendy van Dijk, Chantal Janzen, Jan Kooijman, Humberto Tan en natuurlijk Igones vriend Thijs Römer aanwezig. Ook was er koninklijke belangstelling: prinses Beatrix was eveneens naar Amsterdam afgereisd om bij het afscheid te zijn.

Lees ook:

Igone de Jongh na 24 jaar weg bij Nationale Ballet

Thijs Römer en Igone de Jongh leerden elkaar kennen via Instagram

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen