Máxima: Inés was ziek en kon niet genezen

Inés, de jongste zus van koningin Máxima, 'was ziek en kon niet genezen'. Dat zei de koningin dinsdag in Groningen, waar ze het UMCG Protonentherapiecentrum bezocht.

'Vandaag ben ik weer aan het werk gegaan na een moeilijke tijd. Ik ben eigenlijk blij dat ik dit bezoek aan het protonentherapiecentrum in Groningen heb kunnen doen omdat het zoveel betekent voor mensen met kanker. Mensen die ziek zijn, maar toch met hoop op genezing', aldus de zichtbaar geëmotioneerde koningin, die haar tekst had opgeschreven.

'Mijn kleine, lieve, begaafde zusje Inés was ook ziek. Zij kon geen vreugde vinden en ze kon niet genezen. Onze enige troost is dat ze nu eindelijk vrede heeft kunnen vinden. En ik wil echt mijn hele grote dank uitspreken voor de talloze brieven, berichten en blijken van medeleven. Het heeft ons echt geholpen. En ik wil ook danken voor het respect dat iedereen heeft gehad voor mijn familie in deze hele zware periode. Dank, dank", zei koningin Máxima. 

Máxima zou het UMCG Protonentherapiecentrum, het eerste in Nederland dat protonentherapie aanbiedt, op 8 juni officieel openen. Ze moest echter afzeggen vanwege de dood van Inés.