Frances McDormand wint tweede Oscar

Frances McDormand heeft haar tweede Oscar gewonnen. De 60-jarige actrice kreeg het beeldje voor haar rol in het misdaaddrama Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Eerder won McDormand de prijs al voor haar rol in de thriller Fargo. Gary Oldman is bekroond als beste acteur van het jaar. De 59-jarige ster won het beeldje voor zijn rol van Winston Churchill in het drama Darkest Hour.

Three Billboards vertelt over een moeder (McDormand) die op onconventionele wijze aandacht vraagt voor de onopgeloste moord op haar dochter. 

Voor Gary Oldman was het zijn tweede nominatie. Eerder maakte hij kans op het beeldje voor de spionagethriller Tinker Tailor Soldier Spy. Darkest Hour won eerder al de Oscar voor beste make-up, de categorie waarvoor ook de Nederlandse grimeur Arjen Tuiten in de race was.

 

Guillermo del Toro heeft in de nacht van zondag op maandag de Oscar gewonnen voor beste film. Hij kreeg het beeldje voor zijn fantasy-drama The Shape Of Water. Eerder op de avond won hij ook al de prijs van beste regisseur.

De film gold met dertien nominaties als een van de grote kanshebbers. Met vier beeldjes is het de meest bekroonde film van de avond.

De Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema geen Oscar gewonnen. Hij was in de race voor het oorlogsepos Dunkirk. 

Nederland viste eerder ook al achter het net bij de Oscar voor beste make-up; hiervoor was de Friese make-upartiest Arjen Tuiten in de race. 

In tegenstelling tot bij de Golden Globes, waar begin januari bijna alle aanwezigen in het zwart gekleed gingen in het kader van #metoo, was de rode loper bij de Oscars een stuk kleurrijker.

Telecomprovider Ziggo haalde zich de woede van veel filmfans op de hals door tijdens de uitreiking van de Oscars urenlang onderhoud te gaan doen. Vele tientallen kijkers uitten op Twitter hun woede dat zij door het onderhoud niet naar het belangrijkste filmevenement van het jaar konden kijken.