×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Sipke Jan Bousema zorgt voor zieke vader

'Het is enorm zwaar'

19.12.2017 -

Het is een behoorlijk zware periode voor Sipke Jan Bousema. Het grote publiek zal hem voornamelijk kennen als presentator van Opsporing Verzocht of Junior Eurovisie Songfestival, tegenwoordig is hij werkzaam als producent. Daarnaast zorgt hij, nadat eind november plotseling zijn moeder overleed, voor zijn vader die lijdt aan een structureel geheugenprobleem.


Als producent blijft Sipke Jan niet stil zitten. Hij bedacht theatervoorstelling All Mixed Up, The Challenge, waar geld zal worden ingezameld voor Stichting Alzheimer Nederland. Een stichting die hem persoonlijk raakt vanwege zijn vader Anne Jan (72). Hij heeft een geheugenbeschadiging en na het overlijden van zijn vrouw komt alle zorg op de schouders van zoon Sipke Jan te liggen. En dat is zwaar, vertelt de producent openhartig in een interview met een ochtendkrant.

'Mijn vader heeft problemen met zijn permanente kortetermijngeheugen. Hij weet precies wat hij heeft. Hij registreert dingen op zijn harde schrijf, maar kan zich pas na een paar dagen ongeveer herinneren wat er heeft plaatsgevonden. Na de begrafenis van mijn moeder was hij de weg kwijt, wist hij niet hoe het zat. Pas daarna realiseerde hij wat er gebeurd was', vertelt hij openhartig.

De ziekte van zijn vader moet zwaar geweest zijn voor moeder Jet, die eind November plots overleed. 'Haar hart kon het niet meer aan', vertelt Sipke Jan daarover. 'Je moet hem twintig keer per dag vertellen welke dag het is en hoe laat het is. Door dit soort vragen word je bijna vierentwintig uur per dag geconfronteerd met zijn aandoening. Dat is enorm zwaar'. 

Dat er problemen waren met het hart van zijn moeder, wist hij. 'Er waren al voortekenen, maar die moffelde ze weg. Mijn moeder maskeerde wat er allemaal gebeurde. Mijn vader deed huishoudelijke taken, mijn moeder de administratie. Zo verbloemde ze de situatie en kon ze het tijden volhouden. Maar voor haar eigen situatie had ze nauwelijks oog. Dat sluimerde erin, en toen opeens was het klaar'.

Hoewel hij de zorg van zijn vader samen met broer Willem op zich neemt, blijft hij met zijn werk niet stil zitten. Hij is druk bezig met theatervoorstelling All Mixed Up, The Challenge, waarmee hij op 11 en 12 maart in het Afas Live geld zal ophalen voor Stichting Alzheimer Nederland. Onder anderen Angela Groothuizen, Berget Lewis, Gordon en Tineke Schouten werken hieraan mee.

Sipke Jan draagt deze show op aan zijn moeder: 'Deze voorstelling doe ik voor alle mensen met een geheugenprobleem en hun dierbaren, onder wie dus ook mijn moeder. Voor haar en voor de strijd tegen Alzheimer wil ik de Afas Live vol krijgen'. 

Foto: © Reni van Maren

Reacties