×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Sara Kroos niet sterker na hevige depressie

28.10.2017 -

Sara Kroos kampte vorig jaar met een heftige depressie. De 36-jarige cabaretier staat sinds kort weer op de planken, maar ze heeft haar ziekte niet overwonnen en ze is niet sterker uit die zware periode gekomen, vertelt ze aan het AD.


Sara is er misschien niet sterker uitgekomen, ze is zich wel meer bewust van haar breekbaarheid. 'Ik weet: ik heb een ziekte die niet te controleren is. De beste therapie, de beste medicatie, de meest stabiele gezinssituatie - er is geen enkele garantie', aldus Kroos. Ze wordt nooit meer de oude. 'Maar dat wil ik misschien ook helemaal niet', zo vertelt ze.

Om haar depressie een klein beetje te beheersen, slikt Sara medicijnen. 'Die zorgen ervoor dat ik 30 kilo aankwam'. Haar gewicht was altijd een punt, maar nu interesseert het haar niet meer. 'Ik ben er nog. Dan maar in een andere verpakking'.

Vorig jaar was erg heftig voor Sara. Ze dacht zelfs aan zelfmoord. 'Ik raakte erg verward en werd heel destructief'. Daarom werd ze opgenomen in een kliniek. 'Eentje waaruit je niet weg kunt. Geen deurklinken. Het betere isolatiemateriaal, zeg maar'. Kroos ging aan de lithium, een soort paardenmiddel tegen depressiviteit. 'De behandeling sloeg eerst niet aan. Sterker: het werd alleen maar erger'.

Uiteindelijk boekte ze toch elke dag een overwinning. 'Geen grote zeges, maar stapjes. Toen ik daar binnenkwam voelde ik niks meer. Je bent totaal van jezelf afgedreven'. Later mocht ze naar huis, waar het langzaam beter ging. De periode in kliniek zorgde voor relativering. 'Wat dat betreft raad ik iedereen aan een keer goed naar de kloten te gaan. Je ontdekt dat het geluk in de eenvoud van het leven zit'.

Haar ervaringen van vorig jaar heeft Sara verwerkt in haar nieuwe show. 'Het is geen tranendal in het theater, geen Grote Depressieshow. Schei uit. Zonder verdoving is wel rauw en realistisch. Ik romantiseer niks, de humor overheerst', zo vertelt ze. Kroos heeft ook weer plezier in het spelen. 'Maar ik heb het zwaar bevochten. In het begin onthield ik mijn teksten niet. Kon me slecht focussen, miste snelheid. Dat gaat nu veel beter. Er valt, grappig genoeg, meer te lachen dan ooit', zo besluit ze.

Foto: © ANP, alle rechten voorbehouden

Reacties