×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

VIDEO: Marc de Hond boos op Transavia

07.09.2017 -

Presentator en cabaretier Marc de Hond heeft een boos bericht op Facebook geplaatst over het gebrek aan goede voorzieningen voor mindervaliden op vluchten van Transavia. De Hond is momenteel op vakantie, een vlucht van bijna vier uur met de maatschappij. Hij zit sinds vijftien jaar in een rolstoel nadat de zenuwen in zijn ruggenmerg tijdens een operatie bekneld raakten.


‘Andere maatschappijen hebben een klein rolstoeltje aan boord’, begint Marc de Hond zijn relaas: ‘Daarmee kunnen gehandicapten naar het toilet als dat nodig is’. Transavia had deze mogelijkheid niet op de heenvlucht van Marc. Daarom zocht De Hond contact met de vliegmaatschappij: ‘Zij stellen dat het protocol in zo’n geval is dat de stewardess medepassagiers zoekt die mij naar het toilet willen tillen’.

Dit protocol is volgens de cabaretier strijdig met de Nederlandse wet, die sinds 1 januari voorschrijft dat bedrijven kleine aanpassingen moeten doen om hun faciliteiten toegankelijk te maken voor mindervaliden: ‘Ik snap dat ze geen nieuw vliegtuig kopen. Maar zo’n mini-rolstoel is een paar honderd euro. En behalve dat ik me er zelf heel ongemakkelijk onder zou voelen, kan ik me ook voorstellen dat medepassagiers er niet op zitten te wachten om een gehandicapte onbekende op het toilet te zetten’.

Het bericht van De Hond werd op Facebook in een paar uur tijd meer dan 40.000 keer gedeeld. Onder meer cabaretier Jochem Myjer maakte zich op Twitter boos over het verhaal en deelde het filmpje met zijn volgers.

‘Misschien ben ik heel pietluttig. Maar ik vind dit geen relaxte oplossing, en ook niet van deze tijd,’ besluit De Hond zijn bericht. De Hond maakte de afgelopen jaren meerdere theaterprogramma’s en schreef een aantal boeken over zijn leven in een rolstoel.

Vliegmaatschappij Transavia gaat de klacht van presentator en cabaretier Marc de Hond over het niet aanwezig zijn van hulprolstoelen in vliegtuigen evalueren. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gemeld naar aanleiding van een Facebook-post waarin De Hond zijn verbazing hierover uitte.​

Foto: © Reni van Maren

Reacties