×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Liefdesbrieven Toon Hermans opgedoken

25.08.2017 -

In zijn geboortestad Sittard zijn brieven opgedoken die Toon Hermans medio vorige eeuw schreef aan een inwoonster van de plaats, genaamd Lies. Toon had warme belangstelling voor Lies (het was de tijd voordat hij zijn grote liefde en echtgenote Rietje leerde kennen), maar had zware concurrentie bij haar. De acht tot negen epistels van de entertainer maakten deel uit van een pakket van maar liefst zeshonderd liefdesbrieven aan de Sittardse schone, geschreven door in totaal 46 mannen.


Van hen was de showman er dus één, aldus de Sittardse stadsarchivaris Peer Boselie in reactie op een bericht van 1Limburg. Het pakket is al enige tijd geleden aangetroffen bij een opkoper, in een oude koffer uit een inboedel.

De in 2000 gestorven publiekslieveling had uiteindelijk het nakijken bij Lies, net als zoveel van de andere belangstellenden. Volgens de stadsarchivaris liet het zo begeerde exemplaar van de vrouwelijke soort haar aanbidders meestal niet te dichtbij komen en spreekt uit veel van de epistels dan ook nogal wat frustratie. Ook uit die van Toon, die haar tevergeefs uitnodigde voor zijn optredens. De artiest hoopte nog wel dat er ''gevredeskust'' zou worden, staat er in één van de brieven te lezen, maar moest de amoureuze moed ten slotte opgeven.

Lies trouwde later ''met een notaris of een advocaat'' en overleed volgens Boselie in 1984. De zeshonderd liefdesbrieven en driehonderd andere brieven uit de koffer geven volgens hem een mooi tijdsbeeld van de periode 1940-1952, aldus de stadsarchivaris. Het is de bedoeling er een onderzoeker op los te laten.

Bron: © ANP, alle rechten voorbehouden

Reacties