‘Michael Jackson draait zich om in graf’

Als Michael Jackson zou weten dat zijn vriend en collega Quincy Jones miljoenen van zijn erfgenamen eist, dan zou de King of Pop zich omkeren in zijn graf. Dat zegt advocaat Howard Weitzman, die Jacksons nabestaanden bijstaat in de rechtszaak die Jones aanspande, tegen Billboard.

Volgens Weitzman heeft de 84-jarige producer, die zegt nog 30 miljoen dollar (25,7 miljoen euro) tegoed te hebben, geen poot om op te staan. Jones zegt dat hij miljoenen is misgelopen aan royalty’s. “Hij is netjes betaalt. Hij heeft geen recht op het bedrag waar hij nu om vraagt.”

De advocaat stelt dat Jones recht had op maximaal 400.000 dollar (343.000 euro). De producer zou een voorstel hebben gehad de zaak voor een paar miljoen te schikken, “maar dat was niet goed genoeg”. Volgens Weitzman zijn er rondom de nalatenschap van Michael Jackson meerdere fouten gemaakt. “We hebben hier te maken met een artiest die een enorme hoeveelheid muziek heeft gemaakt, die op ontelbaar veel manieren wordt verkocht op onwijs veel verschillende plekken. Er werden fouten gemaakt.”

Verbouwereerd

Eén van de fouten was het niet noemen van Jones in de aftiteling van de film This It It, die in 2009 een paar maanden na de dood van de King of Pop verscheen. Daarover is de producer volgens Weitzman nog steeds verbolgen, hoewel hij excuses ontving en betaald is voor het gebruik van zijn nummers.

Michaels kinderen, naar wie zo’n beetje al het geld gaat dat na de dood van de King of Pop aan zijn muziek wordt verdiend, krijgen volgens de advocaat weinig mee van het proces. “Zij kennen meneer Jones niet echt. Ze zijn verbouwereerd, maar zijn niet bij de zaak betrokken omdat ze nooit met hem te maken hebben gehad. En ze waren nog jong toen This Is It verscheen.”