Spoorloos-presentator Derk Bolt ontvoerd in Colombia

Twee Nederlandse journalisten zijn in Colombia ontvoerd door guerrillabeweging ELN. Volgens de Colombiaanse politie en het leger gaat het om Derk Bolt, presentator van het programma Spoorloos en cameraman Eugenio Follender. Beide namen zijn niet bevestigd door de Nederlandse autoriteiten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt wel dat twee Nederlandse journalisten 'tegen hun zin in vastgehouden' worden in Colombia. Een woordvoerder laat weten dat de zaak de hoogste prioriteit heeft. Om de ontwikkelingen niet te beïnvloeden, wil het ministerie verder niets kwijt.

KRO-NCRV, de werkgever van Bolt, kan de Colombiaanse berichtgeving nog niet bevestigen en zoekt uit of hij en zijn cameraman worden vermist.

Leger
Volgens de Colombiaanse krant El Tiempo zijn de twee sinds zaterdag ontvoerd door guerrillabeweging ELN. De ontvoering was in de plaats El Tarra in de noordelijke deelstaat Norte de Santander. De journalisten waren in Colombia op zoek naar een biologische moeder van een Nederlander die ter adoptie was afgestaan.

De Colombiaanse autoriteiten eisen de onmiddellijke vrijlating van de twee Nederlanders. Het leger heeft speciale veiligheidstroepen gestuurd om de Nederlanders op te sporen. Met inzet van de luchtmacht wordt het gebied waar de ontvoering plaatshad verkend, staat in een verklaring.

In de regio vlakbij de grens met Venezuela zijn meerdere rebellengroeperingen actief, waaronder ELN, het Nationale Bevrijdingsleger. Vorig jaar ontvoerde de guerrillabeweging in hetzelfde gebied een Spaanse journalist en een aantal Colombianen. Zij zijn allemaal op den duur vrijgelaten.