×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Het leven van Sir Roger Moore

23.05.2017 -

Sir Roger Moore is vandaag op zijn 89ste overleden. De legendarische acteur uit onder andere James Bond is gestorven aan kanker. Roger is vooral bekend vanwege de rol van James Bond. Hij kroop van 1973 tot 1985 in de rol van de geheim agent. Maar hij heeft nog veel meer gedaan in zijn leven.


Roger George Moore werd op 14 oktober 1927 geboren in de wijk Stockwell in Londen. Hij was de zoon van een politieman en een huisvrouw. Op zijn 15e ging hij naar de kunstschool om schilder te worden. Vervolgens werd hij leerling bij een animatiestudio. 

Later ging hij naar de Royal Academy of Dramatic Art. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog diende hij als tweede luitenant in het Britse leger. Nadat hij het leger had verlaten had Roger verschillende baantjes. Hij werkte in theaters, bij de televisie en bij de radio. 

De knappe Roger ging in de jaren 50 aan de slag als model. Hij was voor het eerst te zien op de buis op 27 mei 1950. Hij verscheen in het eenmalige BBC-programma Drawing Room Detective. Acteren deed hij echter al veel langer, vanaf 1944 was hij te zien als figurant in verschillende films. In deze periode trouwde hij ook zijn eerste vrouw, Doorn van Steyn. Het stel trouwde op 9 december 1946.

Begin jaren 50 tekende Roger een contract bij MGM. Een succes bleef lang uit. Volgens de acteur waren de eerste films waar hij speelde 'no bloody good'. Uit deze tijd stammen The Last Time I Saw Paris en The King's Thief. Roger werd daarom ook niet bekend door films, maar via de televisie. Vooral de serie Ivanhoe droeg hieraan bij. De rol van Sir Wilfred of Ivanhoe. 

Roger had voordat hij in de rol van Ivanhoe kroop al zijn vrouw verlaten voor zangeres Dorothy Squires. Hij trouwde op 6 juli 1953 met de nachtegaal. Dorothy was 12 jaar ouder dan haar man en op dat moment veel beroemder dan hij. Ook dit huwelijk duurde niet lang, want in 1961 verliet de acteur zijn vrouw toen hij aan het filmen was in Italië. Hij viel voor actrice Luisa Mattioli en zij werd de derde vrouw van Roger Moore. Zij trouwden in 1969.

Met Luisa kreeg hij een dochter, Deborah Maria Luisa Moore. Deborah werd geboren op 27 oktober 1963. Later volgden zoons Geoffrey Robert Moore op 28 juli 1966 en Christian David Michael Moore op 18 augustus 1973. In 1966 verliet Roger onverwacht zijn vrouw Luisa en het huwelijk was voorbij. 

Na Ivanhoe volgden series als The Alaskans, Maverick en The Saint van 1962 tot 1969. Door die laatste werd hij wereldberoemd door zijn rol van Simon Templar. Voor deze serie regisseerde Roger ook een aantal aflevering, maar de rol van Templar ging hem vervelen. Hij pakte zijn filmcarrière weer op. 

Toch wilde zijn filmcarrière nog steeds niet echt van de grond komen. Hij maakte Crossplot in 1969 en The Man Who Haunted Himself in 1970, maar beide films waren geen succes. Moore richtte zich daarom toch maar weer op tv-werk en ging spelen in The Persuaders. Ondanks dat de serie werd opgezet voor vijf jaar, werd het na een jaar stop gezet. Roger vertolkte dus slechts een jaar de rol van Lord Brett Sinclair. 

Eigenlijk was het stoppen van deze serie het beste wat Roger had kunnen overmaken. In 1973 mocht hij namelijk de rol van James Bond op zich nemen. Als hij nog vast had gezeten aan The Persuaders, was hij wellicht nooit 007 geworden. Live and Let Die was de eerste Bond-film waarin Roger Moore te zien was. 

Gedurende 12 jaar was Roger Moore James Bond. Tot 1985 speelde hij zeven keer de rol van de geheim agent in de spannende films. Op zijn 57ste kroop hij voor de laatste keer in de huid van 007, voor de film A View To Kill. 

Tijdens de jaren dat hij Bond speelde, was Roger ook te zien in andere films. Onder andere in Gold, Shout at the Devil en Escape to Athena. Nadat hij zijn Bond-pak aan de wilgen had gehangen nam de acteur wat rust. Pas in 1990 was hij weer te zien op het witte doek, in de film Fire, Ice & Dynamite. 

Roger Moore was ook betrokken bij UNICEF. Op 9 augustus 1991 werd hij goodwill-ambassadeur voor de organisatie. Hij reisde naar verschillende landen voor UNICEF en sprak op verschillende plekken over het belang van UNICEF. Voor zijn werk voor de organisatie werd Roger uiteindelijk ook geridderd en mocht hij zich vanaf 2003 Sir noemen. 

In de jaren 90 was hij te zien in films als Bullseye!, Spice World en The Quest. Na de eeuwwisseling was hij in nog drie films te zien en vertolkte vooral kleine rolletjes op de televisie en deed vooral veel stemwerk. Roger Moore kreeg op 11 oktober 2007 een ster op de Hollywood Walk Of Fame. In april 2009 werd via een interview met the Sunday Telegraph bekend dat Roger Moore, toen 82, definitief was gestopt met acteren. 

Op 10 maart 2002 trouwde Roger voor de vierde keer. De Zweedse Christina 'Kiki' Tholstrup was de gelukkige. Tot aan zijn dood bleven ze samen. Ze woonden in Zwitserland, waar Roger uiteindelijk stierf, en in Monte Carlo. 

Roger was al ziek voor zijn overlijden. In 2013 werd hij gediagnostiseerd met type 2 diabetes. Hij mocht daardoor geen martini's meer drinken. Daarnaast had hij ook een pacemaker nadat hij een keer op het podium in elkaar was gestort. Uiteindelijk is de acteur op 23 mei 2017 overleden aan kanker. 

Foto: YouTube

Reacties