België met Blanche naar finale Songfestival

België is een van de tien landen die zich dinsdag in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival heeft gekwalificeerd voor de eindstrijd komende zaterdag. Onze zuiderburen zaten lang in spanning want de zeventienjarige zangeres Blanche hoorde haar naam pas op het allerlaatst opgenoemd worden in het International Exhibition Centre in Kiev.

Portugal, Zweden en Armenië, bij de bookmakers veelvuldig getipt, zijn eveneens naar de finale, net als Moldavië, Azerbeidzjan, Griekenland, Polen, Australië en Cyprus.

Tot de acht afvallers behoren onder meer Finland, die vooraf door de wedkantoren wel een plek bij de eindstrijd was toegedicht, en Montenegro. Die laatste act viel vooral op vanwege de zanger die rondslingerde met zijn lange vlecht.

Donderdag is het de grote dag voor de Nederlandse inzending. OG3NE moet dan een ticket voor de grote finale zien te bemachtigen. In de tweede voorronde strijden daarnaast nog zeventien inzendingen om een van de tien felbegeerde toegangskaartjes tot de finale. De ‘grote vijf’ Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Groot-Brittannië en gastland Oekraïne zijn al verzekerd van een plaats in de eindstrijd.