Peter Jan Rens persoonlijk failliet verklaard

Peter Jan Rens is dinsdag door de rechtbank in Gelderland persoonlijk failliet verklaard. Dat bevestigt een woordvoerder. De uitspraak werd gedaan achter gesloten deuren.

Wat voor gevolgen de uitspraak heeft voor Peter Jan is niet direct duidelijk. De uitspraak wordt pas woensdag gepubliceerd. Mogelijk wordt er een curator benoemd die alle waardevolle spullen van Peter Jan verkoopt om aan de schulden te voldoen.

Volgens de rechtbank moeten er bij een persoonlijk faillissement minstens twee schuldeisers zijn en moest duidelijk zijn dat Peter Jan was opgehouden met terugbetalen.

De zaak is een persoonlijke overwinning voor Peter Jans voormalige vriend Emile Ratelband die naar de rechter was gestapt om hem failliet te laten verklaren. Emile had al jaren nog 6000 euro van hem tegoed en geloofde niet dat hij het geld ooit nog terug zou zien. Hij wilde de tv-coryfee daarom persoonlijk 'ten val' brengen, zo zei de positiviteitsgoeroe in januari.

Emile liet vorige maand nog weten dat hij contact had met dertig tot veertig andere schuldeisers. "Al die tijd bedriegt hij iedereen en blijft hij nog vrolijk en vrij rondlopen, maar dat is nu afgelopen", zei hij. "Hij moet de gevolgen van zijn gedrag maar eens ondervinden.’’

Peter Jan Rens wenst zijn schuldeisers veel succes met het vorderen van de schulden. Volgens de voormalig presentator heeft hij geen rode cent en valt er bij hem dan ook niets te halen.

"Ik heb nul inkomsten en leef van een AOW zoals elke 65-plusser", schrijft Peter Jan op Facebook. Volgens hem is het nu de bedoeling dat zijn 'kostbaarste bezit' hem wordt ontnomen. "Helaas kan niemand dit doen omdat mijn dochter Djelisa en mijn vrouw Virginia dit zijn."

Volgens Peter Jan is hij al 'tien jaar' persoonlijk failliet en heeft dan ook 'niemand deze rechtszaak gewonnen'. "En dat het een machtsstrijd was in de media", vervolgt hij. "De oude schuldeisers in mijn vorige privé faillissement wat is opgeheven hebben mij weer privé failliet laten verklaren. Het is dus een bekend verhaal." De 6000 euro schuld die Emile eiste is volgens Peter Jan afgewezen.

De complete uitspraak wordt woensdag door de rechtbank Gelderland gepubliceerd.