Nederland viert een eeuw Toon Hermans

Het is zaterdag een eeuw geleden dat Toon Hermans in Sittard ter wereld kwam. Op zijn geboortedag is er van alles rond de cabaretier te doen.

In Sittard verzorgt Toon's zoon Maurice een avond waarop allerlei artiesten diens werk zingen: van liedjes uit zijn Sittardse tijd tot de laatste die hij naliet. En winkeliers organiseren evenementen voor kinderen in de geest van Toon.

Maar ook in België gaat de dag niet zomaar voorbij. In Antwerpen brengen Toons laatste manager Herman Van Hove en zangeres Lissa Meyvis een feestelijke editie van In De Schaduw Van Toon Hermans, de hommage waarmee ze met succes rondtrekken.

Hermans weet mensen nog steeds te vermaken en te beroeren. Dat bleek maandag bij het op oudejaarsdag op tv uit te zenden gala TOON 100 in Amsterdam. Er werd gelachen, er werden traantjes weggepinkt. En trots werd het Limburgs volkslied aangeheven, aangevoerd door de vele provinciegenoten van Toon.

Dat blijkt ook op de tentoonstelling Toon Thuis In Sittard, die al meer dan 12.000, ook jonge bezoekers trok. De expositie is net uitgebreid met een 'eerbetoonruimte', waar mensen op tegeltjes een herinnering of een bedankje aan Toon kunnen schrijven. Dat wordt volop gedaan.