×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Het leven van Joop Braakhekke in beeld

08.12.2016 -

Joop Braakhekke is vandaag op 75-jarige leeftijd gestorven aan kanker. De kok was een bekende televisiepersoonlijkheid en heeft in zijn leven veel gedaan in de media en in de keuken. Dit is een overzicht van het leven van Joop Braakhekke.


Joop werd op 11 april 1941 geboren als Johannes Franciscus Braakhekke. Hij kwam ter wereld in het Gelderse Apeldoorn. Hij groeide ook op in die stad.

Als klein ventje wilde Joop eigenlijk acteur worden, maar uiteindelijk werd hij restaurateur. Na zijn opleiding aan de middelbare school vertrok Joop naar Parijs en Barcelona om zijn culinaire carrière te beginnen.

In 1968 zette hij weer voet op Nederlandse bodem en ging hij aan de slag met zijn eerste restaurant, Le Philosophe in Apeldoorn. Later vertrok hij naar Amsterdam en beheerde daar De Kersentuin en de bekende restaurants Le Garage en En Pluche.

Naast het werk in zijn restaurants, ging Joop in 1993 aan de bak voor de televisie. Hij maakt het populaire programma Kookgek. In dit programma reisde hij af naar andere landen en culturen, waar hij nieuwe recepten leerde. Ook ging hij aan de kook met bekende Nederlanders. 

De kok was ook succesvol als auteur. Hij schreef bijvoorbeeld de kookboekenreeks Kookschrift Van Een Kookgek.

Zijn televisiecarrière bleef niet bij Kookgek. In 2006 was hij te zien in het Tien-programma Top Kok. De presentatie was bij dit programma in handen van Caroline Tensen. Joop ging samen met collega-kok Robert Kranenborg op zoek naar de beste amateurkok van Nederland.

In al deze jaren is Joop samen geweest met partner Wim Nijkamp. Samen beheerden ze de restaurants. 


Foto: Reni van Maren

Voor zijn 50-jarig jubileum in het vak en zijn 25 jaar eigenaarschap van Le Garage kwam Joop in 2014 met een autobiografie. Het boek Le Garage – vijfentwintig jaar het instituut kwam daaruit voort.

Naast het presenteren op televisie is Joop ook bekend van reclamespots. Zijn meest bekende is ongetwijfeld de reclame die hij opnam voor Bros.

Een reclame voor Ambi Pur viel minder in de smaak bij het Nederlandse publiek. Dit leverde hem in 2008 de Loden Leeuw op voor meest irritante BN’er in een reclamespotje. 

Vanaf 2014 ging de gezondheid van Joop achteruit. In de zomer van dat jaar onderging hij een hartoperatie waarbij hij 5 bypasses kreeg. Deze operatie verliep succesvol. Helaas was het een jaar later goed mis. De tv-kok kreeg alvleesklierkanker. Hij kreeg een operatie waarbij een deel van de alvleesklier werd verwijderd. Hij was genezen, maar niet voor lang. In mei dit jaar werd de ziekte opnieuw bij hem geconstateerd, met uitzaaiingen in de longen en lever. Nu is Joop helaas aan deze slopende ziekte overleden. Een van de laatste keren dat Joop op televisie was, was bij Koffietijd ongeveer een maand geleden. Daar vertelde hij over zijn ziekte en kroop hij nog even achter de piano en zong een moppie voor Pernille en Loretta.

Foto: Reni van Maren

Reacties