×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Gene Wilder overleden

29.08.2016 -

De Amerikaanse filmacteur Gene Wilder is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie maandag bekendgemaakt. Hij stierf zondagavond in Stamford in Connecticut aan complicaties bij de ziekte van Alzheimer.


Gene speelde onder meer Willy Wonka en verder was hij te zien in komische films met Richard Pryor. Ook werkte hij veel samen met regisseur Mel Brooks.

Wilder werd als Jerome Silberman in Milwaukee geboren in een gezin van Joods-Russische immigranten. Hij studeerde drama aan de Universiteit van Iowa en bezocht daarna de Bristol Old Vic Theatre School in Engeland. Zijn acteerloopbaan startte in het theater, maar vanaf 1964 schitterde Wilder ook op het witte doek. Zijn eerste grote rol was die in Bonnie and Clyde uit 1967, waarin hij een begrafenisondernemer speelde die door het bankroverspaar werd ontvoerd.

De eerste film die hij met Mel Brooks maakte was The Producers in 1968; hij kreeg een Oscar-nominatie voor de beste mannelijke bijrol. Ook speelde hij in Blazing Saddles en Young Frankenstein (1974), waarvan hij het script hij mee hielp schrijven.

Bron: © ANP, alle rechten voorbehouden

Reacties