×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Annet Nieuwenhuijzen overleden

05.08.2016 -

Annet Nieuwenhuijzen is vrijdag op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar echtgenote Xandra Knebel laten weten.


De op 7 november 1930 geboren Annet Nieuwenhuijzen gold als een 'grande dame' van het Nederlandse toneel. Ze was een veelzijdig actrice, die zowel in tragedies als in komedies en musicals speelde. Behalve in het theater was ze op televisie en op het filmdoek te zien.

Ze won twee keer de belangrijkste Nederlandse toneelprijs, de Theo d'Or, in 1965 en 1975, voor haar rollen in Rouw past Elektra en De goede mens van Sezuan. Ook was ze draagster van de prestigieuze Theo Mann-Bouwmeesterring en ontving ze een filmprijs, een Gouden Kalf, voor haar rol in Leedvermaak.

Intussen bleef de gelauwerde actrice altijd kritisch op wat ze deed. Voor alles had ze aanleg, maar ze maakte het zichzelf nooit gemakkelijk en bleef zoeken naar uitdaging en verfijning.

Trouw schreef eens dat Nieuwenhuijzen 'geest en venijn tegelijk in één oogopslag, in één kort 'jaja'-commentaar' kon vatten. Toneelschool had ze niet. Ze viel op tijdens een studentenvoorstelling, waarin ze meespeelde toen ze politieke en sociale wetenschappen studeerde in Amsterdam. In 1953 debuteerde ze als beroepsactrice bij de Haagse Comedie, de voorloper van Het Nationale Toneel. Contracten bij Het Rotterdams Toneel, Globe, het Publiekstheater en Toneelgroep Amsterdam volgden.

Af en toe verliet ze het toneel voor musicals als Ja, Ik Wil! en A Little Night Music, voor een tv-productie als het legendarische Oud Geld of voor een film.

Annet Nieuwenhuijzen was lang samen met de inmiddels overleden presentator Kick Stockhuyzen. Haar laatste jaren deelde ze met theaterhistorica Xandra Knebel, met wie ze in 2012 trouwde.

Bron: © ANP, alle rechten voorbehouden

Reacties