×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Jarige Monique van de Ven: haar bekendste films

28.07.2016 -

Monique van de Ven mag vandaag 64 kaarsjes uitblazen. De Nederlands actrice van de eeuw heeft veel prachtige filmtitels op haar naam staan. Bekijk hier Monique in haar bekendste rollen nog een keer.


Turks Fruit

Na een jaar op de toneelschool in Maastricht had Monique haar eerste filmrol te pakken in 1972. Het werd uiteindelijk één van de bekendste films in Nederland. Turks Fruit. 

Keetje Tippel

Opnieuw ging Monique van de Ven een samenwerking aan met Paul Verhoeven. Ze stond, net als in Turks Fruit, weer tegenover Rugter Hauer. Monique speelt een jonge dame die noodgedwongen de prostitutie ingaat, maar uiteindelijk het leven van een rijke dame nastreeft. Ook deze film werd een daverend succes.

Een Vrouw Als Eva

In 1979 schitterde Monique in de film Een Vrouw Als Eva. De huismoeder Eva is getrouwd en heeft twee kinderen. Dat bestaan is ze eigenlijk zat, helemaal als ze Lilliane ontmoet in Frankrijk. Eva pakt haar koffers en vertrekt. 

De Aanslag

De Aanslag was niet alleen in Nederland een succes, ook in het buitenland waren ze lovend over de verfilming van het boek van Harry Mulisch. De film sleepte in 1987 zowel een Oscar als Golden Globe in de wacht. Monique speelt een van de hoofdrollen, die van Saskia de Graaf/Truus Coster.

Amsterdamned

Monique gooit het in 1988 over een andere boeg. Ze speelt mee in de thriller Amsterdamned. 

Romeo

Voor de film Romeo ontvangt Monique een Gouden Kalf. Net als haar alter ego in deze film verloor Monique een kindje, dat ze kreeg met haar man Edwin de Vries. Hun zoontje Nino Paolo was bijna twee toen hij overleed aan een hersenvliesontsteking. In 2010 vertelde de actrice dat ze na deze film last kreeg van postpartumdepressie. 

Lang Leve De Koningin

Ook kinderfilms zijn de actrice niet vreemd. In 1995 speelde ze de titelrol van de Witte Koningin in Lang Leve De Koningin. In de film is ze onderdeel van het schaakspel van de jonge Sara. 

 

 

 

 

Foto: Reni van Maren

Reacties