Emile Ratelband krijgt taakstraf van 25 uur

Positiviteitsgoeroe Emile Ratelband moet een taakstraf van 25 uur uitvoeren voor het mishandelen van zijn ex-vrouw. Dat heeft de rechter in Den Haag woensdag bepaald in hoger beroep.

Er was door het Openbaar Ministerie een werkstraf van tachtig uur en een maand voorwaardelijke cel geëist. Dat de daadwerkelijke straf lager uitvalt, komt volgens de rechter onder meer door de nadelige gevolgen die de positiviteitsgoeroe heeft gehad van de media-aandacht rondom zijn zaak.

Emile Ratelband is veroordeeld voor het feit dat hij zijn ex op 8 december 2013 in Rotterdam opzettelijk tegen beide benen heeft geschopt. Dat gebeurde in het bijzijn van hun twee jonge kinderen. Een van de kinderen riep tot twee keer toe 'papa niet schoppen', blijkt uit geluidsopnamen die de ex-vrouw heimelijk van de mishandeling had gemaakt.

Ratelband was niet aanwezig bij de uitspraak. Wel reageerde hij vanmorgen bij 100% NL, in het programma van Lex Gaarthuis. De zaak kent volgens Emile alleen maar verliezers. Hij sprak ook zijn verwachtingen uit. 'Ik reken natuurlijk op vrijspraak, maar zelfs als het vrijspraak is blijft het een droevige zaak.' Die verwachtingen zijn dus niet waargemaakt. 

Toch had Emile al wel nagedacht over de invulling van de taakstraf. 'Ik stel voor dat ik bij vluchtelingen werk ga doen, huishoudelijke ondersteuning of iets dergelijks. Ik wil wel iets goeds doen dan.'