Placeholder

Expositie Jeroen Krabbé over zijn opa

In de voormalige Hervormde Kweekschool in Amsterdam opent maandag het Nationaal Holocaust Museum. Met de expositie De Ondergang Van Abraham Reiss van kunstenaar Jeroen Krabbé over zijn grootvader, maakt het museum een begin met het vertellen van de complete geschiedenis van de vervolging en vernietiging van de Joden in Nederland. Het Nationaal Holocaust Museum is nog in oprichting en moet over een jaar of drie klaar zijn.

Jeroen Krabbé: ''Ik wilde al heel lang iets over mijn grootvader doen, omdat het een geschiedenis is die mij bekend was, wat er met hem gebeurd was in de oorlog. Alleen wist ik niet zo goed hoe ik het moest doen. Ik heb heel lang schetsen zitten maken en erover nagedacht. Totdat ik kwam tot deze vertelling in negen schilderijen. Het moeilijke daarvan was dat ik die vertelling zo moest maken dat je het verhaal kunt volgen. Het is net als bij een film; dit shot heb je nodig en dat shot heb je nodig."
''Mijn moeder heeft mij een boek nagelaten over haar vader, met foto's en heel veel informatie over hem. Het boek bevatte een schat aan informatie. Ik heb het in totale afzondering gemaakt, voor mezelf, niet voor een ander. Ik heb het van me af geschilderd, zoals het heet."