×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Geen John Wayne-dag

Vanwege zijn racistische opvattingen

29.04.2016 -

De plannen voor een officiële John Wayne-dag in Californië kunnen in de prullenbak. Het staatscongres stemde een voorstel om 26 mei aan de cowboyheld op te dragen weg vanwege Waynes racistische opvattingen.


Congreslid Luis Alejo was een van de mensen die tegen het voorstel stemden en haalde daarbij een Playboy-interview met Wayne uit 1971 aan. "Ik geloof in blanke heerschappij totdat de zwarten genoeg zijn opgeleid dat ze zich verantwoordelijk kunnen gedragen", zei Wayne destijds.
Over de bloedige strijd met de oorspronkelijke bevolking van de Verenigde Staten had Wayne ook een uitgesproken mening. "Het was een kwestie van overleven. Veel mensen hadden nieuw land nodig en de indianen waren egoïstisch en wilden het voor zichzelf houden."
Republikeins Congreslid Matthew Harper, die de John Wayne-dag had voorgesteld, klaagde na de stemming over de 'orthodoxie van politieke correctheid'. "Verzet tegen de John Wayne-dag is hetzelfde als verzet tegen appeltaart, vuurwerk, honkbal, vrijhandel en Onafhankelijkheidsdag", aldus een getergde Harper.
 

Bron: © ANP, alle rechten voorbehouden

Reacties