×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Ernstig ongeluk Edwin Jonker

Kano slaat om in kolkende rivier

27.04.2016 -

Tijdens het filmen van actiescènes voor de romantische komedie Tuintje In Mijn Hart is een ernstig ongeluk gebeurd, waarbij de hoofdrolspelers Edwin Jonker en Fockeline Ouwerkerk uit een kano zijn geslagen in een kolkende Surinaamse rivier en naar beneden zijn gevallen bij een kleine waterval. De camera's zijn total loss. De opnames moeten opnieuw.


Producent Klaas de Jong spreekt van een noodlottig ongeval. Het gebeurde in het gebied van de Marrons, dat zijn afstammelingen van Afrikanen die zich bevrijdden van de slavernij en zich vestigden in het oerwoud. De crew van de Nederlandse romantische komedie verblijft drie dagen een Marrongemeenschap langs de oevers van een sterk stromende rivier, waarop de inheemse bevolking zich verplaatst met gemotoriseerde kano's. In de rivier bevinden zich watervalletjes van een halve meter tot een meter hoog.

Edwin en Fockeline waren nota bene een ongeluk aan het naspelen voordat het echt misging. ''In het verhaal vertellen we dat Edwin en Fockeline hun motor verloren zijn en peddelend verder moeten en dan in een stroomversnelling terechtkomen'', vertelt De Jong. ''Door het noodlot is het dus onbedoeld echt gebeurd en zijn de acteurs met volle vaart uit de boot geslingerd. Gelukkig hebben ze geen rots met hun hoofd geraakt."

Het ging mis tijdens het filmen van de actieshots, toen de bootsman voorin de kano zat, buiten beeld van de camera die gericht stond op de peddelende acteurs. ''De bootsman was er heilig van overtuigd dat het veilig was, de boot kon volgens hem niet omslaan. Echter met de gang naar beneden in de sula (stroomversnelling) houdt hij hem niet, gaat hij onbedoeld op een waterval af en komt er dwars op. De boel kwam dus naar beneden, zoals in het script staat. De acteurs werden tijdens het ongeluk uit de kano geslingerd."

Het echte ongeluk is niet bruikbaar voor de film die begin 2017 in de Nederlandse bioscopen te zien is. ''Dan hadden we het dus van de kant gefilmd moeten hebben, maar daar stonden we niet, want dat was niet het plan."

Bron: © ANP, alle rechten voorbehouden

Reacties