Verontwaardiging over mantel Máxima

De kostbare applicaties op de grijze mantel die koningin Máxima donderdagmorgen droeg bij het koninklijk werkbezoek aan het Beierse Erlangen en Neurenberg hebben voor enige opschudding gezorgd op sociale media. De kunstige vormen op de door Claes Iversen ontworpen jas zouden uit de verte doen denken aan een hakenkruis en een IJzeren kruis.

Tal van Duitse kranten pakten er donderdag mee uit op hun websites. TZ uit München kopte 'Koningin Máxima zorgt met Hakenkruis-jas voor verontwaardiging'. Volgens Bild Zeitung was er 'opwinding over Máxima's hakenkruis mantel' en in Oostenrijk vatte de Salzburger Nachrichten het samen als 'heibel' om de 'hakenkruis jas'.

De mantel heeft de koningin eerder gedragen op de eerste dag van het staatsbezoek aan Denemarken een jaar geleden. De keuze van ontwerper – Iversen is een in Nederland wonende en werkende Deen – werd toen gezien als een mooi gebaar naar het gastland, en tegelijk ondersteuning van de Nederlandse mode-industrie

Koningin Máxima droeg de jas na de lunch niet meer. Het was inmiddels zo warm en zonnig dat een jas niet meer nodig was.