Bill Cosby dinsdag voor de rechter

Bill Cosby staat dinsdag voor de rechter in Pennsylvania om te vernemen of een aanklacht wegens seksueel misbruik tegen hem zal leiden tot een rechtszaak. Het team van verdedigers van de 78-jarige acteur en komiek vindt dat er geen zaak is.

De raadslieden beroepen zich op een afspraak met de openbaar aanklager uit 2005, waarin werd vastgelegd dat Cosby niet zou worden vervolgd voor een 'ontmoeting' met basketbalster Andrea Constand, die een klacht wegens misbruik tegen hun cliënt heeft ingediend. De huidige openbaar aanklager vindt de claim van de verdediging een lachertje. Alleen een rechter kan immuniteit verlenen, zegt hij. Er ligt echter wel een persbericht van het OM van destijds, waarin staat dat een onderzoek niet tot een aanklacht heeft geleid.

De aanklager in 2005, Bruce Castor, heeft schriftelijk verklaard dat er destijds terecht is besloten niet te vervolgen. Constand ging toen akkoord met een financiële schikking, melden Amerikaanse media. Maar de vrouw heeft Castor inmiddels wel wegens laster voor de rechter gesleept.