Pharrell dacht dat hij in Amsterdam was

Pharrell Williams sloot zondagavond de 46e editie van Pinkpop af met een gelikte, maar korte popshow. De zanger, rapper en producer stortte, geflankeerd door een heel leger aan mooie achtergrondzangeressen en danseressen, in anderhalf uur al zijn hits over de festivalweide in Landgraaf uit.

De headliner tegen wil en dank moest zijn set op het laatste moment flink oprekken. Dat deed hij vooral door zijn danseressen uitgebreid hun moments of fame te gunnen op het podium. Door het uitvallen van gedroomde afsluiter Foo Fighters had Williams ineens het hoofdpodium ruim twee uur tot zijn beschikking, in plaats van de oorspronkelijk voor hem ingeruimde 60 minuten. De festivalorganisatie moest heel wat toeren uithalen in de programmering van de laatste Pinkpopdag omdat voor de headliner eigenlijk tweeënhalf uur was ingeruimd, maar dat kon Pharrell niet vullen. Uiteindelijk benutte hij niet de door festivalbaas Jan Smeets zo hard bevochten ruimere vergunning. Pinkpop mocht dit jaar voor het eerst drie avonden op rij om middernacht eindigen, maar Pharrell verliet even voor half twaalf het podium.

De hitmachine maakte zondagavond niet zo'n beste beurt door aan het begin van zijn show het publiek in Landgraaf te adresseren met: "Pinkpop, Amsterdam!" Het gemor dat uit het publiek opsteeg leek hem te ontgaan, want hij bleef refereren aan de hoofdstad. Maar onder de stortvloed aan dansbare knallers, recent hitlijstwerk en gouwe ouwe uit zijn tijd met The Neptunes en N.E.R.D. kwam het toch nog goed tussen de zanger en Pinkpop. Hoewel het bij lange na niet zo druk werd voor het hoofdpodium als bij de headliner van zaterdag, Robbie Williams.

De rapper nam nog even een moment om zijn waardering uit te spreken voor de Nederlandse fans en radio-dj's. "Omdat elke Neptunes-hit als eerste in Nederland doorbrak en daarna pas in de rest van de wereld. Dankzij jullie sta ik hier nu."

Zijn muzikale partner in crime Chad Hugo was meegekomen naar Landgraaf voor wat oud N.E.R.D.-werk. Vooral die ruigere aanpak sloeg aan bij het publiek en na een herhaalde oproep kreeg Williams zelfs een handjevol Pinkpoppers aan het crowdsurfen.

Na het vroegtijdige vertrek van Pharrell nam Jan Smeets nog even het woord om zijn publiek te bedanken voor hun aanwezigheid en hun respect voor de onfortuinlijke afzegging van Foo Fighters.