Trijntje niet boos, wel teleurgesteld

Trijntje Oosterhuis is niet boos en ook niet verdrietig dat ze het niet heeft geschopt tot de finale van het Eurovisiesongfestival. Wel is ze teleurgesteld dat ze niet nog wat langer onderdeel kan zijn van "deze hysterische flow". Dat vertelde ze direct na afloop van de eerste halve finale van het liedjesfestijn dinsdagavond.

Ze liet weten dat meedoen aan het spektakel zenuwslopend was. "Ik heb al 25 jaar ervaring als zangeres. Maar dit is echt andere koek." Dat maakt ook dat ze vooral trots is op haar prestatie. "Ik ben vaker nerveus voor optredens en dat wilde ik juist voor mezelf overwinnen. Ik wilde dit gewoon een keer aangaan. En dat heb ik nu gedaan."

Ze hoopt dat haar mogelijke opvolgers zich niet uit het veld laten slaan door haar uitschakeling. "Ik heb mijn ballen op het hakblok gelegd en daar een waanzinnige ervaring voor teruggekregen. Wees niet bang voor gezichtsverlies, voel je er nooit te goed voor. We moeten dit festival koesteren. Wat ik hier heb beleefd, is onbetaalbaar."

Oosterhuis is ervan overtuigd dat ze alles uit de kast heeft gehaald. "We hebben alles eruit gehaald wat erin zat, binnen de mogelijkheden." Het zat haar wel hoorbaar dwars dat binnen de strikte regie van de show weinig ruimte was om in aanloop naar de live-uitzending nog aanpassingen te doen aan de act.

Halverwege de bekendmaking van de tien acts met de meeste punten, had Oosterhuis naar eigen zeggen wel door dat ze het niet zou redden. "Er zaten namen tussen die ik niet had verwacht en er moest nog een aantal gedoodverfde winnaars komen. We merkten al snel welke richting het op ging en dat wij daar niet bij hoorden."

Nadat ze dinsdagavond de pers kort te woord had gestaan, wilde Trijntje vooral heel snel naar haar kinderen voor een dikke knuffel. "En naar de wc. Want dat is er ook nog helemaal niet van gekomen."

AVROTROS-prominent Daniël Dekker is 'zwaar teleurgesteld' dat Trijntje Oosterhuis het dinsdagavond niet tot een plek in de finale van het Eurovisiesongfestival heeft geschopt. "Dit geeft maar weer de wetten van het songfestival aan."

"Het gaat hier niet alleen om vocale kwaliteiten. Dat blijkt maar weer. Maar dat weten we natuurlijk ook al heel lang. Iedereen met verstand van muziek hoort dat Albanië en Georgië echt niet de beste stemmen hadden. Maar ze gaan wel door."

De songfestivalkenner denkt niet dat de uitschakeling een deuk slaat in het imago van het liedjesfestijn in Nederland. "Volgend jaar gaan we gewoon weer. En gewoon weer met een waanzinnig goede artiest. We hebben de afgelopen jaren laten zien wat we kunnen. Dat moeten we blijven doen."

Hij vindt niet dat Trijntje iets te verwijten valt. "Ze heeft echt alles uit de kast gehaald. Het had niet beter gekund. We hadden een heel goede inzending met een prachtige performance."