Dit is de keuze van Trijntje

Hoewel de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival pas dinsdagavond op de buis is, ligt het lot van Trijntje Oosterhuis al voor de helft vast. De vakjury heeft op basis van de doorloop van de show maandagavond zijn punten al verdeeld.

Zestien acts nemen het dinsdagavond in de eerste live-uitzending van het muziekspektakel in Wenen tegen elkaar op. De tien deelnemers die de meeste punten verzamelen, verdienen een plek in de finale zaterdag. Het oordeel van de vakjury en de stemmen van de Europese tv-kijkers wegen beide voor vijftig procent mee.

Trijntje Oosterhuis gaat proberen het publiek voor zich te winnen in een zwarte jumpsuit met bijpassende cape. Ze zingt haar nummer Walk Along dus toch niet in de veelbesproken decolleté-jurk van ontwerper Tycho Boeker. Wel draagt ze, net als tijdens de eerste repetitie in de Wiener Stadthalle vorige week, een zwart kanten sluier voor haar ogen aan het begin van haar act. Die gooit ze na de eerste close-upbeelden af.

De belangrijke doorloop maandagavond leek voor Oosterhuis vlekkeloos te verlopen en na afloop kreeg ze een daverend applaus uit de zaal.

De Nederlandse zangeres had in de 'green room' naast haar achtergrondzangeressen en haar stylist de hele avond haar vriend Alvin Lewis aan haar zijde. De twee hielden geregeld elkaars hand vast en Alvin legde vanaf het platform recht tegenover het podium de act van zijn vriendin dankbaar vast op camera.

Ook kreeg Trijntje in de 'green room' nog even bezoek van host Conchita Wurst. De Oostenrijkse ster vroeg haar naar de juiste uitspraak van haar naam en naar haar kledingkeuze. "Waarom ga je uiteindelijk voor deze outfit?", vroeg de songfestivalwinnares van vorig jaar. Trijntje: "Ik heb deze speciaal voor jou bewaard, als verrassing."