John van den Heuvel wil gehoord worden

John van den Heuvel mag Suriname niet in omdat hij in oktober 2013 een vader heeft geholpen zijn zoontje uit Suriname terug naar Nederland te halen. Hij heeft daarmee volgens het Surinaamse Openbaar Ministerie (OM) de openbare rechtsorde verstoord.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Suriname heeft onlangs besloten John om deze reden de toegang tot Suriname te weigeren, aldus een woordvoerder van het OM tegenover het ANP.
Vorige week werd bekend dat de journalist via de KLM had gehoord dat hij Suriname niet in mocht. Zelf dacht Van den Heuvel dat zijn kritische berichtgeving over president Desi Bouters en zijn zoon Dino de reden hiervoor was. Nu blijkt dat toch de 'ontvoering’ uit 2013 een staartje krijgt. Van den Heuvel maakte toen een aflevering van het televisieprogramma 'Ontvoerd'.
Volgens de Surinaamse krant de Ware Tijd hebben de grootouders van het jongetje Nishayad onlangs het OM verzocht Van den Heuvel te vervolgen. De advocaat die hen begeleidt is Irvin Kanhai, die ook de advocaat is van Desi Bouterse. Op de vraag of er inderdaad een strafrechtelijk onderzoek tegen Van den Heuvel loopt, wil het OM niet reageren. Wel zei de woordvoerder dat 'zijn gedragingen’ zo’n onderzoek rechtvaardigen.
De journalist laat het er niet bij zitten en gaat onderzoeken welke juridische stappen hij kan nemen om zijn inreisverbod ongedaan te maken. Ook wil hij zijn kijk op de zaak uitleggen. "Als het zo is dat ik als verdachte of getuige word beschouwd, dan is het mijn recht om te worden gehoord. Nu wordt mij zonder enige vorm van proces de toegang tot het land ontzegd”, aldus Van den Heuvel.