Placeholder

Staatsbezoek zeer geslaagd

Het staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan Japan, dat vrijdagavond (plaatselijke tijd) werd afgesloten, was 'zeer geslaagd'. Dat zei minister Henk Kamp van Economische Zaken bij het vertrek van keizer Akihito en keizerin Michiko van het Okura Hotel, waar het Nederlandse koningspaar aan het einde van het bezoek een concert aanbood.

De Nederlandse ambassadeur, Radinck van Vollenhoven, sprak van een 'fantastisch' bezoek. Minister Kamp leidde de afgelopen dagen een handelsmissie naar Japan die aanhaakte bij het koninklijk bezoek. Koning Willem-Alexander onderstreepte bij verschillende bijeenkomsten het nut van verdere samenwerking tussen Nederlandse en Japanse bedrijven.

De koning woonde vrijdag een bijeenkomst bij met vertegenwoordigers van de Japanse en Nederlandse land- en tuinbouwsector. Hij was ook bij een presentatie van het organiserend comité van de Olympische Spelen die in 2020 in Tokio worden gehouden.

De Japanse keizer Akihito en keizerin Michiko hebben vrijdag gesproken met Nederlandse oorlogsslachtoffers. Het gaat om deelnemers aan het Peace Exchange Program. Dat gebeurde tijdens de receptie die koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanboden aan het keizerspaar na het afsluitende concert van het staatsbezoek aan Japan.

De deelnemers aan het uitwisselingsprogramma, dat sinds 1996 werkt aan verwerking van het oorlogsleed en verzoening tussen Japanners en Nederlanders, waren speciaal uitgenodigd voor de gelegenheid. Het programma organiseert jaarlijks reizen naar Japan voor oorlogsslachtoffers. Een van die reizen viel samen met het staatsbezoek. Dat bood de kans de deelnemers, en de voor het programma werkende Japanse en Nederlandse vrijwilligers, in contact te brengen met keizer en keizerin, die ieder apart in gezelschap van koning en koningin met hen spraken.

Het koningspaar blijft nog een extra dag in Japan om vervolgens zondag door te reizen naar Seoul. Er is nog nooit eerder een Nederlands staatsbezoek aan Korea geweest.