Susan Smit uitgezwaaid

Susan Smit viel donderdagavond al in de eerste aflevering van Maestro af. Na het dirigeren van het stuk Die Moldau van componist Smetana over de Tsjechische rivier de Moldau, belandde ze met volkszanger Frans Duijts in de gevarenzone.

Het viel Susan Smit niet mee om zonder enige tips of tricks op de dirigentenbok te staan en Het Balletorkest, een 65-koppig symfonieorkest, te moeten aansturen. Na de teleurstellende puntentelling besloten de orkestleden dat Susan als eerste de bok moest verlaten. Frans krijgt van het orkest nog een tweede kans.

Voor Susan duurde het avontuur kort, terwijl ze graag wilde meedoen. ''Ik zeg altijd ‘nee’ tegen programma’s waarbij kandidaten afvallen, maar tegen Maestro zei ik ‘ja’, omdat ik hier kan leren over klassieke muziek.'' Vooraf had Susan nog gezegd: ''Daarnaast wil ik graag onderzoeken of ik een groep mensen zou kunnen leiden. Of ik leiderschapskwaliteiten heb weet ik niet, omdat ik als schrijver een autonome schepper ben en solistisch werk.''

Andere kandidaten in dit tweede seizoen van Maestro zijn lingerieontwerpster Marlies Dekkers en advocaat Oscar Hammerstein. Ook Sylvana Simons, gitarist Spike van de rockband Di-Rect, Carlo Boszhard en Lucille Werner blijven de komende weken proberen de techniek van het dirigeren onder de knie te krijgen in het AVROTROS-programma. Maestro wordt opgenomen in de Philharmonie in Haarlem. De strijd duurt nog tot en met 18 december en is elke donderdagavond te zien op NPO1.