Vrouwen brengen hommage aan Lennaert Nijgh

Vier zangeressen brengen volgend jaar in België een eerbetoon aan de legendarische Nederlandse tekstschrijver Lennaert Nijgh. Nijgh zou, als hij nog had geleefd, eind januari 70 jaar geworden zijn. Het initiatief, dat de titel Nijghse Vrouwen heeft gekregen, komt van zijn ex-echtgenote Astrid Nijgh. Ze is de enige Nederlandse zangeres die aan het project deelneemt.

In de voorstelling, die tussen januari en juni door heel België toert, passeren alle bekende nummers van Lennaert Nijgh de revue. “Ik wilde zijn zeventigste verjaardag niet ongemerkt voorbij laten gaan”, aldus Astrid. “Dus ik heb dit plan bij een aantal producenten neergelegd. In België waren ze meteen enthousiast.” De andere zangeressen zijn Riet Muylaert, Lies Lefever en Amaryllis Temmerman. Astrid Nijgh noemt het 'erg jammer' dat er nog geen Nederlandse producent is geweest die het project heeft opgepikt.

Lennaert Nijgh (1945-2002) geldt als een van de grootste Nederlandse tekstdichters van de twintigste eeuw. Hij maakte veel teksten voor zijn jeugdvriend Boudewijn de Groot, voor wie hij klassiekers schreef als Testament, Welterusten Meneer De President en Hoe Sterk Is De Eenzame Fietser.

Daarnaast werkte Nijgh samen met vrijwel alle grote artiesten uit de jaren zestig en zeventig, zoals Jenny Arean, Liesbeth List, Jasperina de Jong, Ramses Shaffy en Rob de Nijs. Tot zijn grootste hits behoren Malle Babbe, Jan Klaassen De Trompetter, Dag Zuster Ursula, Pastorale, Ik Doe Wat Ik Doe en Avond. Zijn nummers eindigen steevast hoog in de jaarlijkse Top 2000 van Radio 2.