ALS-actie voor Gerard Ekdom extra bijzonder

De uit de Verenigde Staten overgewaaide actie voor de spierziekte ALS heeft een bijzondere betekenis voor Gerard Ekdom. De radio-dj heeft zijn moeder verloren aan de spierziekte. ''Mis haar dagelijks'', twittert hij maandag.

''Mijn moeder overleed ooit aan deze verschrikkelijk ziekte'', zegt Ekdom in een YouTube-filmpje waarin te zien is dat hij zelf ook meedoet aan de actie. ''Ik heb mijn moeder weg zien kwijnen. Het was verschrikkelijk. Er is geen medicijn, dus er is heel veel geld nodig.''
Ekdom roept iedereen dan ook op om deel te nemen aan de actie, waarbij mensen elkaar uitdagen een emmer ijskoud water over zich heen te gooien. Deelnemers kunnen kiezen: of een lading ijskoud water, of geld overmaken aan de Stichting ALS. Velen doen echter beide, net als Ekdom.
Ekdom heeft op zijn vakantiebestemming, aan de rand van een zwembad, in zijn zwembroek deelgenomen aan de actie. Hij was uitgedaagd door collega Giel Beelen. ''Ik ben op vakantie, dus heel erg is het niet om een emmer ijswater over je heen te krijgen.'' Nadat hij even flink had gebibberd, nam hij snel een duik in het zwembad.
Ekdom heeft op zijn beurt tv-presentatoren Henkjan Smits, Art Rooijakkers en Jan de Hoop uitgedaagd, 'want er is nog hoop'. Wereldwijd zijn velen hen inmiddels voorgegaan.
Nederland telt op dit moment rond de 1500 patiënten. Na het stellen van de diagnose hebben zij gemiddeld nog 3 à 5 jaar te leven. Doordat er relatief weinig patiënten zijn, maken de overheid en de farmaceutische industrie weinig geld vrij voor onderzoek, aldus de stichting.